ПРАВДА ПРО ФАКУЛЬТАТИВНІ ЕКСКУРСІЇ В ПАРИЖІ
З кожного «факультативу» туроператор має бабло, власне на цьому і заробляються гроші. Зараз буде не зовсім гарна порада як зекономити в автобусному турі, по суті, як не дати оператору заробити те на що він розраховував. Але при цьому совість моя чиста
– факультативи на те й факульативи, що не є обов’язковими.
Якщо послуги екскурсовода в Європі ви собі можливо і не дозволили би без групи (з того що розпитав я про ціни на туристичні послуги : екскурсовод в Німеччині, зокрема в Дрездені, Ерфурті, Веймарі, – приблизно 70 євро за дві години, 250 за день. Екскурсовод чи гід в Парижі – 140 євро за дві години, 400 за день, хоч звісно в мережі можна знайти і дешевше), то такі традиційні «хіти» як ейфелева вежа, вежа монпарнас, кораблик по Сені, діснейленд і т.д. – тобто об’єкти, де послуги екскурсовода не потрібні, - це зовсім інша справа. Тут послуга туроператора полягає виключно в тому щоб підвезти вас, і, поки ви збуджено відбиватиметесь від негрів, збігати в касу за квитками і показати пальцем де вхід на об’єкт чи завести туди за руцю.
Можна, а іноді і варто сміливо відколюватись від групи. І час (!) виграєте і гроші.
Проста математика:
вартість таксі по центру парижу – 10 євро. (до трьох чоловік, 4-й – плюс якась там доплата), вартість електрички в діснейленд теж думаю невисока.
На кожній факультативній екскурсії туроператор (а якщо екскурсія не заявлена в програмі, то, можливо й гід?)))) має зверху 10-25 євро з туриста. (часто квитки бувають дитячі і дорослі, що гідом не афішується. Про різні варіанти квитків на багато музеїв, на кілька днів – я взагалі мовчу, там є над чим задуматись).
У нас ці всі безекскурсоводні об’єкти йшли підряд. Якби знати, ми би і євро 100 на компанію з трьох чоловік зекономили і можливо би навіть встигли їх десь і пропити замість тупо ходити строєм з усім колгоспом по свистку.
ПРАВДА ПРО МУЗЕЙ ФРАГОНАР В ПАРИЖІ
музей Фрагонар мені дуже нагадав торгівлю наливною парфумерією, що років надцять тому розквітла в київських метро, а потім розсмокталась по нечисленним магазинчикам.
Підозра ,що справжнє призначення об’єкту звісно не музей, а продажі закралася ще з самого початку, адже об’єкт торгівлі куди заводять 40 туристів - саме по собі вже інтригуюче.В мене не було жодного сумніву, що туроператор має комісійні. А після виступу французького гіда я подумав, що комісійні має і вона.
Ну так вже нахвалювала ці «фабричні ціни», ну так уже натхненно співала історію про бабульок-парижанок, які десятки років сходяться туди табунами і скупають парфуми відрами (бо ж по фабричним цінам!))), ну так уже по-змовницькому викривала нам страшну таємницю-хитрість (якщо купувати в наборі, то буде дешевше, треба тільки тихенько домовитись між собою кому що треба щоб хтось один купив «колективне замовлення» в одному наборі))))!!!! що аж душа за неї раділа.
Останні сумніви розсіялися з порогу, коли усім наклеїли розпізнавальні бірки під якимсь тупим поясненням. Приготовлене (бо дуже цікаве мені) інтимне питання до екскурсовода як облікують комісійні (адже біля прилавків товчеться купа груп) відпало саме собою.
До речі, у лавці під Лувром російськомовна продавчиня спитала хто наш оператор і суму покупки добросовісно написала в заготовлену накладну з назвою нашого оператора – складно уявити, але можливо система комісійних працює і там, хоч не виключено, що вона просто для себе робить якийсь аналіз. (А в лавці поруч, між іншим, напівкольорова француженка привіталася і попрощалася зі мною українською, а в Німеччині наш екскурсовод-німець сказав що вчить зараз українську і успішно це продемонстрував…
Прикольно, правда? В запуканому розвалі сувенірів під Лувром на ваше «доброго дня» вам відповідають «добрий день» а у Києві в ресторані – «здравствуйтє». Якийсь німець заходячи в автобус вітається «доброго дня, шановні пані та панове», бо знає що група з України і хоче конкурувати з місцевими екскурсоводами-бувшими-совками, яким вчити щось крім російської «нєудобна», а наші «пєрвиє ліца»… мда…)
Музей Фрагонар – це кілька шафок з цікавенькими експонатами, біля яких місцева пані у формі тутешніх продавчих відтренділа досить швидко. На питання відповідала неохоче або не могла. Але шоу в кінці компенсувало недолугість розповіді. Перед спуском в магазин ця дама (якась полька Магдалена))) раптом посерйознішала і видно було, що нарешті, нарешті зараз вона скаже найважливіше, власне те, що всі чекали. Так воно і було. Урочистий інструктаж (щодо унікальної можливості купити унікальні парфуми за унікально-фабричними цінами) перед спуском в магазин свою задачу виконав. Оброблене за поїздку вже кілька разів наше бабство буквально ринулось до прилавків, вклинюючись в інші групи співвітчизників. На ходу, забувши про таємничість і конспірацію почали галасливо кооперуватися нюхати,перебирати, знову нюхати (ой, я вже нічого не чуствую! А ви вже вибрали? а ета нюхалі? а што ви бєрьотє? а скільки? Ой, це ж треба і тому і цьому на сувенір, ой скільки ж брать?) ))
Щоразу від гарно організованого дійства особисто я млію. З парижу з парфумами за фабричною ціною, що може бути прекрасніше і логічніше??? Класно! Розумно! Грамотно! Прораховано! СССупер!
Мінус просування ! Мінус упаковка! (вона одна на всі види продукції) Навіть не скляний, а алюмінієвий флакон в комплекті з байкою про перевагу тривалого зберігання парфумів саме в алюмінію а не в склі (ану признавайтеся, хто купує парфуми для зберігання? та ще й тривалого!)))), мінус асортимент (він там дуеж малий) і т.д. і т.д. Буквально грузітє парфуми бочками з яких накапуйте помілілітрно довірливим туристам. Достатньо лише прогрузіть спочатку їх. А найголовінше – всі ж задоволені! І туристи, які купили парфуми за якимись підозрілими зате «фабричними» цінами і організатори і бізнесмени ці і навіть млійники, ми!
До слова, власне музей парфумів фабрики «фрагонар» знаходитьс у іншому місті, я забув якому.
Ану, дітки, всі дружно подумали, що є символом Парижу та Франції крім парфумів? Правильно, клята вежа та романтичне кохання! Які ви молодці! Отже по аналогії з заводськими цінами на парфуми магнетичний потенціал є в обох цих брендів, в які вже вкинуто мегакупа бабла і не вами. Ваше ж завдання – вигадати бізнес-ідею щоб ці бренди експлуатнуть. Тільки не кажіть, що можна, наприклад організувати екскурсію на виробництво сувенірних ейфелевих веж, де буде експозиція про історію її будівництва, де за фабричними цінами можна їх купити, ця ідея банальна і лежить на поверхні))), Навіть не згадуйте про закльопки з ейфелевої вежі, які буцім-то під час ремонту поміняли, а старі можна продавати по євро за штуку в цьому ж закладі. Бо ця ідея теж стандартна і в нормалному товаристві з’являється на 5-й хвилині (а на 6-й – дискусії про їх істинний розмір і можливі інсинуації навколо цієї проблеми))) Я закликаю вас «сфабрикувати» ідею більш благородну, романтичну та креативну, - той, третій бренд, про що там він у нас? Так отож! Знали би ви як глибоко може копнути фантазія на цю тему у кількох змучених ікрою але спраглих романтики та імпресіонізму польоту думки молодих людей, які засіли на Монмарті і … але тут не про нас.
хотя вот например: на эйфелеву башню гид привел нас, а там мы уже сами стояли в очереди и поднимались, он нас ждал внизу. т.е. никакой переплаты не было.ну и еще таких пару экскурсия.
но вот в Венеции катались на гандолах - одна гандола стоит 100евро в нее помещается 6 человек, но гид сказал что с нас по 20 евро.. т.е. получилась дам одна гандола на 6х - 120евро..
а вот в том году за диснейленд платили гиду 55евро, на билетике было написано 39евро,ну я наверное группам там еще скидки.. ну я понимаю еще дорога доехать..и мы там были с 10,00 до 18,00 (хотя парк работает до 20,00), нам предлогали самим доехать на метро до отеля.. но т.к. почти никто не запомнил куда что и как.. то пришлось уезжать в 18,00.. хотя если поехать самой почти тоже самое выйдет, а вот если с семьей то лучше самим ехать без группы, с экономите.
а то что гиды нас приводят скуплятся уже к проверенным лавкам и кафе, это факт. они тоже с этого имеют! :).. ну в принципе никто ж не заставляет покупать все там и кушать только там. если есть свободное время, то в полне можно самой найти магазинчики и кафешки тебе подходящие :).
У мене є деякий досвід поїздок по Європі (власне її найбільше люблю). Кожен вибиає те, що вважає за потрібне, судячи з допису - ви не перший раз їдете з турагенцією і, вочевидь, враження, які привозити, і прагнете привезти. Коли ми їдемо у відпуск - ми їдемо відпочивати, а значить ТРАТИТИ... Хто до цього не готовий вибираю "дикі" варіанти, а не груповий тур :)
Мені теж значно більше подобається їздити без групи і погоджуся із відповіддю, що є свої переваги і певні правила яких слід дотримуватись, щоб не потрапити в халепу :) Власне груповий тур - це ваша страховка а яку і доплачуєте - плюс ресторани та крамниці, що показує гід не такі уже й погані... Так, якщо говорити про Венецію - були там кілька разів самостійно і дивилися на групових туристів - є свої особливості...
Що ж переваги самостійності:
- суттєва економія коштів;
- власний маршрут;
- необмежаний час перебування;
- ІСТИННЕ знайомство з культурою країни перебування;
- нові цікаві знайомства;
- можна потрапити на мітинг (як ото ми у Флоренції);
- місця з грифом "не для туристів" та багато іншого.
Для цього потрібно:
- продуманий маршрут;
- бронь готелів на кілька перших ночівель та список на весь маршрут (при чому з декількома варіантами на кожну ночівлю);
- знання мови країни перебування (без неї ви зможете ходити тільки у місця для туристів - у решта всі написи на державній мові - включаючи пляжі!);
- правила поведінки та етикету у країні перебування (до прикладу у більшості Європейських країн - не прийнято заселятися пізно увечері, рецепція, як і сам готель зачиняють на ключ о 22.00);
- карта кожного міста в яке їдете та графік роботи транспорту (по більшості міст на власному транспорті переміщатися не зовсім зручно) та розклад роботи закладів, які плануєте відвідати (щоб "не поцілувати клямку") та багато іншого.
я в тех городах, что уже была, отделяюсь от группы и стараюсь выбираюсь свой маршрут, где б мне хотелось увидеть.
вот так например в Праге пока наши катались на караблике по Влтаве я пошла на старопраментскую площадь и посмотрела на Прагу с астрономических часов, вид потрясающий.
а вот в Париже в том году я тоже была, поэтому в этом году составила себе план куда я хотела б пойти. я великолепно походила по Парижу сама!!!очень довольна!
в тех городах, где я была впервые я ходила постоянно с группой и посещала практически все экскурсии, не думая, что без гида будет дешевле.. просто поехав туда второй раз уже есть право выбора куда пойти, с кем, на чем можно с экономить или же, где больше потратится :)
Если хотите поделиться, как оптимизировать траты в групповой поездке или повысить КПД от знакомства с городом через самостоятельную организацию свободного времени, делитесь от души.
Вы же, шановний Дiду, ехидничаете, занимаясь калькуляцией чужих доходов (существенная часть которых не является чистой прибылью, а идет на покрытие рисков, обеспечение программы и проч.).
Читаешь - и кажется, будто вы открыли Америку: вот, я знаю, сколько они "зарабатывают на нас".
Сформулируйте иначе: если вы отважитесь самостоятельно посмотреть город / сходить в музей / посетить выставку и проч., следует:
и перечислите, что делать - и что получит человек в итоге.
По роду занятий я - и свободный путешественник последние лет 30, получающий удовольствие от прогулок с хорошим гидом, и сама работаю с группами (правда, чаще не в Европе - в Шри-Ланке).
Уверена, услуги организатора группы или экскурсовода - это сервис, позволяющий повысить качество путешествия и познавательные возможности программы по освоению новых мест, быстрей адаптироваться в новом месте /стране. Речь идет о достойной работе.
Знаю по собственному опыту, что никакой путеводитель и эрудиция туриста не заменят удовольствие от прогулок по городу с хорошим гидом, который с удовольствием делится со слушателями, представляя им любимые места и объекты.
Гидов, которые открыли мне в свое время храмы Великого Устюга, купеческое Замоскворечье, Златоверхую Прагу, романтичные уголки Парижа или блеск имперской Вены, древности Шри-Ланки, пестрый многоголосый Дакар или богато прослоенную именами, фактами, событиями историю греческой Македонии, я помню по именам и вспоминаю в благодарностью.
Всегда рада, если судьба снова приведет меня в те места, которые удалось понять за короткое время экскурсий с людьми, которые являются настоящими проводниками по дорогам мировой истории и культуры.
PS Последнее впечатление - недавняя поездка в Салоники и на курорты полуострова Халкидики стала особым событием и уже 3-ю неделю окрыляет меня, несмотря на ежедневную суету и ворох дел пао возвращении, как раз потому, что с нашей группой работал профессионал высочайшего класса, знаток греческой культуры, тонко чувствующий современные тенденции и умеющий привести в систему обилие фактов, имен, дат, легенд ... - Констанитин Димитриадис из компании Mouzenidis Travel.
Писала вам ответ в надежде на понимание и стремление ищменить точку зрения на мир. Иначе вам так и будет казаться, что вы платите не за сервис, чтобы получит удовольствие от путешествия, а что все только и заняты тем, как бы вас, подозрительного Деда Мороза, обобрать да на вас заработать...
Кто хочет советов обращайтесь помогу безвозмездно.