Перед самим Новим роком повернулася з тура "Пянкий аромат Франції".
Сказати що поїздка вдала, це нічого не сказати.
Абсолютно ВСЕ: організація, маршрут прорахований з ювелірною точністю, готелі, автобус і професійність водіїв, гіди і звичайно ж супроводження Мартою Мальованою заслуговують найвищої оцінки і самих теплих слів.
Тур надзвичайно цікавий, насичений, включає стільки рівноцінних але різних за сприйняттям складових, що враження не збиваються в коктейль, а відкладаються в свідомості пластами. Про ідеальне планування і організацію говорить факт відсутності навіть ознак втоми на момент закінчення тура,) хоча туристи були різні, для кого це був перший вояж в Європу, для кого далеко не перший. Довгі переїзди чомусь не відчувалися, відпочинок в готелях був повноцінний, сніданки - випробування для тих, хто звик снідати лише чашкою кави. Навіть в Парижі, добре відомому своїми скромними континентальними сніданками, у нас був повноцінний шведський стіл.
Про готелі:
Arena 4* (Будапешт)
Lover 4* (Шопрон)
Trend 4* (Цюрих)
Ambassadeur 3* (Париж)
Radisson BLU 4* (Эттлинген)
Lover 4* (Шопрон)
Інформація, що є в інтернеті про ці готелі відповідає дійсності.
Кілька слів лише про готель в Парижі, так як на форумах писалося всяке. Цілком пристойний готель, до станції метро метрів 200. Номера нормального розміру, санвузол також, навіть з вікном. Звукоізоляція слабенька. У мене вікно виходило в типовий паризький дворик, чим я була задоволена, так як було дуже тихо і гарно спалось. Нормальна постіль, але під ковдрою простирадло. Враховуючи що ми там лише спали, мене все цілком влаштовувало. Доброзичливий персонал. Про сніданок вже писала, звісно щведський стіл не такий багатий як в Німеччині чи Угорщині, але цілком достатній, навіть з фруктами - апельсинами і яблуками.
У групі були туристи, які вже раніше побували в Парижі в автобусних турах з іншими турфірмами. З їхніх слів цей готель набагато кращий ніж ті, в яких вони мешкали раніше.
Водіям окрема подяка, адже незважаючи на подекуди складні погодні умови, ми нікуди не спізнювались. У нас бувало навіть більше часу ніж за програмою. Завжди допомагали з валізами, інколи з самого готелю. Про високопрофесійне керування автобусом говорить і факт підїзду до самого готелю в Парижі, на вузесенькій вулиці з щільно припаркованими авто, практично впритул до них. А страсбургський подарунок?! До того часу на нашому автобусі звісно лишилися сліди і карпатських доріг і альпійських снігопадів,... хоча у Львові на посадку було подано чистий автобус. За той час що ми дивилися місто, водії встигли вимити його до блиску, звичайно і вікна також. І це перед вечірньою автобусною екскурсією Парижем!!! Наш автобус ніхто ніразу ніде не зупиняв. Ми безперешкодно проїхали не лише країни ЄС, а і Швейцарію, вимоги до автотранспорту в якій надзвичайно сурові.
Марта, не зважаючи на свою молодість, продемонструвала найкращі професійні якості. Добрі організаційні здібності, знання країн і міст включених до маршрута, цікавий підбір аудіо і відео матеріалів, доброта, чуйність, уважне ставлення до кожного туриста, реальна допомога і поради, - все це про нашу Марту. І головне, Марта - професіонал, що готовий приймати зваженні вирішення і нести за них відповідальність. Впевнена що не тільки я, а і вся наша група завжди буде згадувати її з теплотою і вдячністю!!! "Аккорд" має право пишатися такою молоддю!
Про враження від самої поїздки писати можна безкінечно. Передріздвяна Європа - то дуже і дуже гарно і приголомшливо! Різдвяний Зальцбург - казка! Костюмована вистава в Шильонскому замку незабутня! Париж не був би Парижем якби не подарував неочікувану і дуже приємну зустріч! і.......... багато-багато чого іншого...
І 100%-но, що коли далеко не перша поїздка з "Аккордом" настільки успішна, то справа зовсім не в везінні.
То для чого міняти коней на переправі?!!! Тим паче що новий сезон обіцяє розширення географії маршрутів і багато нового.
Дякую "Аккорду" за чудову подорож і прекрасний новорічний настрій!
P.S. На звинувачення в рекламі і чергові дурниці відповідати не буду!!!
А не говорила Ваша супроводжуюча ,коли програми їх новинок з'являться на сайті "Аккорду"?
Може Ви привідкриєте таємницю і скажете мені(та й іншим форумчанам),про що таке цікаве розповідала Вам Марта?І про який такий маршрут Ви так зраділи?
Вибачте за нав'язливість.
По- поводу размещения на сайте новых программ, в прошлом году это был конец февраля - начало марта!
На сайтах киевских фирм ("Артекс","Геополис-тур","Феерия")уже давно есть некоторые программы и даты даже на осень 2010,не то что на весну-лето.И можно уже подавать заявки.Но я как чувствовала,не подавала,думала,может,что-нибудь новенькое появится у "Аккорда".
Итак, по-порядку:
Венский вальс - 3-10 января
Организационные моменты:
Руководитель группы - Александр Щербин. Положа руку на сердце, ни плохого сказать, ни хорошего. Просто откатал программу. А ведь, гид - это не работа, это призвание :) Есть с кем сравнивать в том же Аккорде, поэтому впечатления не произвел. Абсолютно не организовывал группу, хорошо хоть никто не позволял себе опаздывать больше 15 минут. Рассказал немножко про автобаны, про обмен денег повторялся несколько раз, про метро в Вене. Больше не напрягался. Если кому интересно, музыки не было, старый 95 квартал несколько раз, фильмы были так себе, а один фильм попросили выключить, потому как всех пригрузил, но не выключил почему-то... ((( Разговаривал на русском, что не свойственно Аккорду. Хотелось щиру українську :)
Водители Анатолий и Анатолий - мегасупермолодцы. Автобус, хоть и не выглядел новым, скорее наоборот, но был очень удобным, ноги вытягивались в полный рост и кресла тоже удобные. Топили так хорошо, что иногда просили сделать по-прохладней :)
Расселение: Нас было трое, что и оказалось проблемой:
Будапешт - все чин-чином, как обычно и селит Аккорд
Шумег - вот, где мы удивились. Группу поделили пополам и части достались хорошие номера, куда на экскурсию ходить можно, а второй части - флигелек, который мы прозвали "домиком непрошенных гостей" :) Нам втроем достался двухместный! номер на чердаке без лифта, с тремя маленькими окошками, из которых сильно дуло (за окном-то не лето), с душем, где так холодно, что не хочется и заходить и с наклонными потолками, где в полный рост я могла стать только по центру. Третья кровать - диванчик, который при раскладывании оказывается матрасиком на полу и на котором оказалось совсем неудобно спать из-за деревянной перекладины посередине, и это после переездов в автобусе, уважаемые организаторы Аккорда!:) Находился он возле входной двери, где тоже поддувало. Посмеялись, заложили полотенцами щели в окнах и решили, что на одну ночь... не за этим приехали:) Пошутили, что в Вене будет компенсация :) наивные
В Вене наш "трипл" снова оказался "даблом с доп диваном". Диван получше, чем в Шумеге, но опять-таки, уважаемый Аккорд, нас было ТРОЕ, а места на ДВОИХ! Чтобы разложить 3 чемодана пришлось сложить столик, задвинуть далеко стул и при этом пройти можно было по тем же чемоданам и кроватям. Решили обратиться к руководителю, все-таки три дня так жить. Ответ был: "так заказало ваше турагенство и вобще нет в Европе триплов как таковых и ничем не смогу помочь". Правда, сходил на рецепцию, но таки ничем не помог :) По поводу турагенства, даже не знаю, что и сказать, договора было ДВА - на двоих и на одного человека. И, насколько я знаю, расселением занимается не турагенство... а туроператор. Интересно, скоро Аккодр будет селить двоих в сингл с экстрадиваном?
Я согласна, что в туре главное не расселение, а впечатления, но это был перебор.
Программа:
1 день: выезд со Львова, граница благополучно (выборочно несколько чемоданов), дегустация в Эгере вина, гуляш и конкурс. Неплохо. Только у нас вино не хуже :) Выезд в Будапешт и размещение.
2 день: обзорка по Будапешту. Экскурсовод Наташа из Одессы... лучше б мы сами пошли, без нее. Речь несвязная, к концу предложения не поминит, что было в его начале :) При этом слишком медлительная. Нас обогнали 3 экскурсии. Не понравилась совсем. И, она еще позволила себе дважды опоздать на начало экскурсии!
Заявленные экскурсии в инфолисте по Сечени, зоопарку и картинной галерее заменили на Сентендре. Городок а-ля киевский Андреевский спуск, накупили марципанов и сувениров. Второй раз там делать нечего.
На вечернюю экскурсию не пошли, погуляли по ночному Будапешту, масса удовольствия. Те, кто пошел на кораблик с шампанским очень весело и хорошо отзывались о вечерней экскурсии.
3 день: выезд в Шумег, а по пути купание в озере Хевиз. На пути в Хевиз нас сопровождала все таже Наташа из Одессы. Из трехчасового монолога запомнилось почему-то только то, что венгерская нация скоро вымрет, так как по статистике 40% венгров - импотенты:) По пути в Кестхее посетили поместье Фештетичей, вернее посмотрели снаружи и прошлись парком (минут 20)
На озере Хевиз по противопоказаниям решили не рисковать, прошлись по городку и посидели в кафешке. Отзывы от купания у всех очень разные - от "хорошо", "так себе" и до "ужас". Кому интересно, температура воды была заявлена 27-31. Зимой в Хевизе делать нечего, может летом там и красиво. На все про все было 3 часа. В гостиницу в Шумеге добрались как только начинало смеркаться. Замок на горе еле проглядывался из-за тумана и был закрыт. Рыцырский турнир был где-то рядом, не в замке. Ужин всем понравился.
4 день: выезд в Вену с посещением городка Грац. Очень красивый и колоритный городок. Лучше б вместо Шумега и Хевиза мы провели время там. Понравилось. А вот заявленного в инфолисте возможного посещения замка Герберштайн просто выбросили из программы. В Вену приехали что-то около 20-00.
5-6-7 Помпезная и величественная Вена. Очень много всевозможных музеев. Вот спасибо Аккорду за выданную карту Вены. Очень помогла!
Экскурсоводы в основной массе были хорошими, а по сравнению с Наташей - просто супер. Из доп экскурсий заказывали Венский лес и Долину Вахау. Очень красиво, все понравилось, но несколько дороговато для таких экскурсий. Увиденное и услышанное не стоит 55 и 35 евро аж никак.
Из отзывов других туристов об экскурсиях: "Вена в вечернем наряде" - особо ничего не увидели, но очень понравилась экскурсовод, захватывающе рассказывала. "Курсалон" понравился всем, кто ходил.
В последний день пошел дождь и днем мы отчалили на родину :) На границу прибыли самые первые обогнав несколько автобусов. Во Львов приехали, еще не было семи. Экскурсия по Львову была потрясающей, не смотря на дождь.
Вот такие вот неоднозначные впечатления о поездке. Если оценивать по пятибальной шкале - твердый трояк.
Если б это была первая поездка с Аккордом - она была бы последней :(
Огорчил Аккорд.
PS: паспорта были на руках у туристов, если для кого-то это важно. Теперь мой паспорт "аккуратным" назвать можно с натяжкой :)
Про замену доп экскурсий в Будапеште лично у меня претензий нет. Я констатировала факт :) Для первого раза в Будапеште все равно куда ехать :) В следующий раз будут купальни.
А по поводу Долины Вахау в 55 евро и 97 евро у другого туроператора..... все зависит от цена/качество, наполненности программы и непосредственно экскурсовода, не так ведь? :) Или Вы хотите сказать, что экскурсии одинаковы, а только стоят по разному в зависимости от транспорта прибытия туриста? :)
В свою очередь, могу Вам, Tet.A sv, только позавидовать белой завистью, что все поездки у вас "шикарно и незабываемо"!
Так что, если в договорах четко значились дабл + 1/2, а не 1/3, Вас просто не имели права селить в трехместный номер, не говоря уже о неполноценных кроватях.
Нравится программа "Пянящего аромата Франции".
Tet.A_sv
Напишите пожалуйста о самом туре, хоть кратенько. Может какие-то советы, рекомендации. Спасибо!
День 4:
У цьому готелі була дуже смачна і найкраща кава за всю поїздку. І звичайно перше що всіх цікавило. чи буде швейцарський сир? Був!
Неприємно вразило оголошення що виніс продуктів з ресторану заборонено, на російській мові. Але це те, що ми самі заслужили!!!
О 8.30 екскурсія по Цюріху. Колись збираючись до Норвегії прочитала туристичну мудрість, якщо Вам не подобається погода в Норвегії, зачекайте 15 хв. Тоді в справедливості цього не прийшлось пересвідчуватись, нарікань на погоду не було. Зате я тепер знаю, що і до Швейцарії ця поговірка підходить. В один день і сонце, і хмари, і сніг...То видимість відмінна, то все тане в туманній димці.
Екскурсія почалася з вокзалу. Саме так, цюріхський вокзал не просто вокзал, а і місце різних фестивалів, ярмарок і як я прочитала навіть спортивних змагань. А так як діло було перед Різдвом, то і головний різдвяний ярмарок розміщено саме тут. І головне! ЯЛИНКА!!! Великими буквами, бо не знаю чи ще де бува щось подібне?! Величезна альпійська красуня прикрашена чисто з швейцарською розкішшю, виключно прикрасами від Svarovski! Шість тисяч їх мерехтять, переливаються, виблискують іскорками усіх можливих кольорів. Від такого і мову відбирає. Я коли на неї дивилася згадала чомусь Гоголя "Ніч перед Різдвом" і коваля Вакулу що запитував у цариці:" А що буде як і моя жінка надіне такі черевички як у Вас на ніжці?!" І я уявляла свою ялинку хоч з парочкою таких цяцьок. Ялинка приголомшлива! Таке не забувається... Ярмарок був ще зачинений. Але ж ще не вечір...
Тут же на вокзалі детально було розяснено як доїхати до готелю, 10-15хв електричкою. Можна обійтися і без знання мов, все показали.
Ну а далі сам Цюріх. Враження, що тільки вчора закінчилася масштабна реконструкція всього міста, настільки все в ошатному стані. І не лише фасадна, парадна частина, а буквально кожна будівля, кожне підворіття. Місто будувалось не для випендрьожу, а для життя; дуже комфортно, зручно, затишно. У Швейцарії практично нема якихось дуже значних архітектурних памяток, Швейцарія підкорює іншим, благополуччям, доцільністю, вишуканністю. І звичайно природою. Мабуть кожен ловив себе на думці що хотілось би жити в такому місті як Цюріх. Настрій проф. Плейшнера коли він потрапив у Швейцарію памятаєте? Саме такий настрій був і у мене, і я ніби тільки вирвалась на волю і смакувала свободою і відчувала, що ось!, нарешті! і я в Раю! Навіть музика з фільму звучала в уяві. Перечисляти все що нам показали під час екскурсії не хочеться, все це є в путівниках. Екскурсія досить обємна. Час закінчення екскурсії не памятаю (щасливі за годинником не слідкують!), так як на Рейнський водопад я не поїхала і екскурсія для мене непомітно перейшла в вільний час, якого було до 16.00. Скупитись сиром і шоколодам в Швейцарії, то святе! Магазин COOP нам показала Марта, підсказала з вибором, за що їй велика подяка. Сир дійсно м-м-м, а іначе як мичанням смак його не передати. На останньому поверсі цього торговельного комплексу можна нормально і по швейцарським міркам не дорого пообідати. Зайшла на вокзальний ярмарок, дуже гарні ялинкові прикраси, вироби з дерева і головне гаряче винце. Прогулялась до причалу що на Цюріхському озері, подивилась які у них суперсучасні кораблі здійснюють перевезення пасажирів. Тут же поруч плавають лебеді, вдалині туман зєднав стальну гладь озера з таким же стальним хмарним небом. Сонце розмазано і в кілька разів більше звичайного із-за розсіювання променів в хмарах. Озеро дійсно дуже прикрашає місто. Бігала за різдвяним трамвайчиком, щоб його сфотографувати. Такий зовсім маленький розмальований трамвайчик, а за кермом Санта. Дуже симпатично. Звичайні трамваї, то привіт нам з далекого майбутнього! Як і потяги і багато чого іншого. Невеличкі ярмарки по всьому місту. Симпатичні деревяні будиночки, дах встелено гілками ялиці і присипано снігом. На деяких додаткові прикраси, як то санчата з оленями, Санта і ін. Знову глінтвейнчик. По місту ходять чи то Санти, чи Св. Миколаї з лампадками, монахи,..саме цікаве що лише вдома на фото розгледіла що з-під їхніх одіянь виглядають закатані джинси і кросівки. І у Мюнхені і у Цюріху вразили ялинкові базари. Ялинки не звалені в кучу, а кожна стоїть окремо і така що з неї картину малювати! Вітрини і прилавки магазинів демонструють, що тут не торгують китайсько-турецьким барахлом. Все добротне, фірмове і звичайно дороге. Дороговизна відносна, нема з чим порівнювати, у нас такого не буває. Дуже мало темношкірих і арабів,... зовсім мало.
О 16.00 для бажаючих екскурсія в Ліхтенштейн, і в його головне місто Вадуц. Я звичайно в їхньому числі. В казкове князівство казкова дорога. Блимаючі вогні замків і палаців на вершинах гір, ліси в сніговому вбранні, причудливі обриси Альп. Саме князівство в горах, висота найбільшої щось біля 2600м. Але головне не так висота, як краса цих місць. Над головними вулицями Вадуца (зовсім маленьке містечко) нависає замок 12ст., резиденція князя. Коли ми приїхали, вже стемніло і на фоні Альп, підсвічений, цей замок здавався не реальним. Ніби міраж. В місті гарний кафедральний собор. Прикро що князь наших туристів не запрошує до себе в гості, але щоб це загладити нам запропонували скоштувати фондю під ліхтенштейнське вино. Вина Ліхтенштейна заборонено продавати де інде, лише тут. Ресторанчик дуже симпатичний і оригінальний. Дуже приємний обслуговуючий персонал, одна з дівчин непогано говорить російською. Смак фондю досить оригінальний, порівняти його з чимось не можна. Але скажу відверто, будь таке у нас на кожному кроці я б його замовляла не часто. Скуштувати так, варто, але не більше. Цікаво, те що колись було стравою простолюдинів сьогодні є туристичною приманкою. Як у нас закарпатський банош. Але банош мені більш смакує. Багато фондю не зїсти, надзвичайно ситна страва. Вино досить смачне, сухе, кисленьке.
Дерева на вуличці прикрашено, кожну гілочку обвиває гірлянда, така собі вуличка з полаючими деревцями. І спокій, спокій, спокій і блаженство...
Повертаючись до нашого готелю проїхали Цюріхом, святкова підсвітка по-швейцарські царська. Добротно і зі смаком.
Зі слів тих, хто їздив на водопад, ім сподобалось.
День5:
О-о-о!!! Цей день до кінця свого життя буду згадувати як один з най, най, най...
Якби в цій поїздці не було більш нічого, окрім цього дня, то і тоді це була б одна з найприголомшливіших подорожей!
О 8.00 поїздка по Швейцарській рівєрі. Зранку погода була чудова, сонечко, морозець. Від вікна не відірвати погляд. Чим ближче до Женевського озера, тим захопливіше. Хоч хвилину назад здавалось що краще вже і не буває. Вїзджаєш в тунель і гадаєш, зараз автобус виїде вище гір, чи в самому низу. Коли дорога нарешті пішла вздовж озера, видихнути повітря було важко..., воно застрявало на ВАХ! Проїхали через Веве. І ось ми біля одного з найгарніших замків, Шильонського! Замок побудовано на скалі що трошки вище поверхні Женевського озера, зїєднано його з берегом мостиком. Поєднання вчорашнього і сьогоднішнього, буквально в сотні другій метрів від замку на 50метрових пілонах шоссе, що ніби парить над самим замком. Ще один привіт з майбутнього. Красоту замка на фоні озера, що в обіймах Альп описувати можна лише віршованою формою, проза не підходить. І з талантом рівня Байрона:
Я их увидел - и оне
Все были те ж: на вышине
Веков создание - снега,
Под ними Альпы и луга,
И бездна озера у ног,
И Роны блещущий поток
Между зеленых берегов;
В останній вихідний перед Різдвом замок надає можливість ніби машиною часу повернутися на кілька сторічь назад. Ми потрапили на костюмовану виставу!!! ( Пані Тетяна знала коли їхати, дату тура вираховувала по дням, благо що виїзди були чи не кожні три дні. Ну можу ж я себе хоч раз похвалити!). Зразу за містком, у маленькому дворику прикрашена ялинка, без Svarovski, але дуже симпатично. І біля неї перевдягнені в середньовікові одежі, в шоломах,з старовинними списами, мечами воїни, жіночки з шкурами звірів, був там і хлопчина. Такий собі майбутній воїн. Взагалі сильніша половина швейцарців віками заробляла на прожиття військивим найманством. Адже в цих, тоді бідних сільським господарством землях, в оточенні гір важко було вижити. І славилися ці найманці своєю вірністю і не підкупністю. Недаром армія Ватикану з покон віків складається лише з вихідців з Швейцарції. Хто зна, може своєю порядністю покоління швейцарців і заслугували у Бога такої щасливої долі для своєї країни?! А далі підземелля, що ніби і не підземелля бо за гратами в дзеркальних водах озера відбиваються засніжені вершини Альп.. В одному з помешкань гаряче вино в глиняних келихах, мясні закуски, хліб в глиняних мисках і т.ін. Подають це все звісно середньовічні герої. Тут і гадалки, і служниці і відьмочки...
Подвіря замку. На вуглях смажиться здоровенний кусень мяса. У якомусь шалаші на звірячих шкурах жінка годує немовля. Поруч вовтузиться хлочик рочків з три. Кошики, горщики, весь інвентарь з давніх часів. На мотузці висит "тіло" повішеного, причому лялька така натуральна що стає моторошно. Чоловік обтесує сокирою величезну колоду. Бажаючі можуть спробувати. Тут же в іншому шалаші наїдки (видно першу порцію мяса приготували до нас) і напої. А для більшої достовірності по двору гуляють і кудахчуть кілька вгодованих швейцарських курочок! Всякі вистави довелося бачити, але на таку потрапила вперше! А в кожному чи то віконці, чи то бойниці казкова картина: Альпи, вершини яких виступають над хмарами і блакитна вода озера! Помешкання, в яких збереглися меблі і начиння середніх віків, ще більше сприяють тому, щоб повірити що машина часу таки існує. От так, з глиняним келихом гарячого вина, що час від часу поповнювався, я і знайомилася з цим замоком. Звісно згадувала і байронського героя. Хочу бути вязнем Шильонського замку!
Від минулого до сьогодення, від Шильонського замку ми їдемо в Монтре, курортне містечко що на схилах Альп на самому березі Женевського озера. Це зовсім поруч.
І мабуть це саме сильне враження від Швейцарії. Саме ця картина в мене перед очима, коли чую слово Ш-В-Е-Й-Ц-А-Р-І-Я:
Набережна Монтре. Небо, в щільних сталевих маленьких хмарках ніби мазня імпресіоніста. Озеро в полоні альпійських вершин і десь там, горизонт сливається з його дзеркальною поверхнею. Пальми під сніговими шапками. Памятник Фреді Меркюрі з букетами живих квітів у підніжжя. І поруч, на клумбі живі фіалки, що пробиваються через снігову постіль. І шум хвиль, і крик чайок, і акорди ансамблю що грає мелодії Oueen... І знову глінтвейн, і ще одна кружка на сувенір. Ну хіба ще треба щось писати про Монтре?!
На смак Швейцарія зовсім не фондю! На смак Швейцарія - звичайне швейцарське молоко з булочкою з темної муки! Проїзджаючи через Альпи завжди виглядала фіолетову мілку. Не везло, не бачила ні разу. Але я точно знаю що фіолетова мілка існує, бо ТАКЕ! молоко може бути лише від фіолетової корови! Ніколи, нічого смачнішого я в своєму житті не куштувала! І серед сувенірів з Швейцарії варто везти і молочко, продається воно в пакетиках різного обєму.
Після Монтре нас ще чекала Женева.
Повільно, щоб можна було роздивитись проїхали район міжнародних організацій. Тут і штаб-квартира ООН, і Міжнародний комітет Червоного Хреста, і ВОЗ і ВЕФ і центр ядерних досліджень і б.ін. Все просто Шикарно! Парки, сквери..., ну не знаю чи може бути щось ще настільки поважно, вишукано, гідно?! Пішохідна екскурсія розпочалася з Російської Православної церкви. Гарно! Нам показали всю частину старого міста, що на лівому березі Женевського озера. У соборі Святого Петра мав починатись концерт, але екскурсовод вимолила пустити нас на кілька хвилин. Закінчувалась екскурсія на Набережній, де відомий квітковий годинник. Годинник був в снігах, і по цій причині час показував не вірно. Ура! Я знаю де є, і бачила швейцарський годинник що барахлить! Набережна компліментів не потребує., а ще й напередодні Різдва. Монблан, що при хорошій погоді звідси видно, ми не бачили. Прийдеться приїхати сюди ще раз! В цей день наше везіння на погоду закінчилось в Женеві, на набережній. Почався мокрий сніг, видимість все гірша. Але святкове освітлення міста продемонструвало нам всю свою красу і витонченність. От глінтвейнчика не хватало!
Різниця між німецькою і французькою частинами Швейцарії досить помітна. Якщо в Цюріху відчувалось наближення Різдва у настрої людей, то в Женеві про це можна було здогадатись лише з прикрашеного міста.
А потім дорога назад, до Цюріху. Сніг все густішав, видимість все гіршала. Ми попали в справжнісінький альпійський снігопад. Воно все мокре паде і тут же підмерзає. На дорозі тягучка. Але дороги чистять миттєво, саме транспорт з прибирання снігу тормозить потік авто. Із-за цього снігопаду в готель ми повернулися десь о 22.30.
І це тільки Швейцарія! А попереду ще Страсбург, Париж-ж чи Пари -ш-ш?!,, різдвяний! Зальцбург, залитий сонцем Відень!
Під кінець тура не вірилося що їздили всього 12 днів!
Договор оформляли с агентом "Турсалон" из г. Севастополя (Коым), документы также делали от агента.
Тур у нас был экскурсионный и ездили мы в сентябре. Выезд из львова через Венгрию едешь в Хорватию. Утомительный переезд туда и обратно, но поскольку в самой Хорватии мы отдыхали долго, то тут мы особо не заостряли наше внимание. Автобусы классные, на мягком ходу, с нами был гид Наталья (фамилии если честно не помню), она говорила в автобусе по-украински, но потом перешла на русский, т.к. был почти весь автобус русско-язычных туристов. По пути следования мы заехали на плитвицкие водопады, место красивейшее, конечно, просто вне обсуждений, заповедник с озерами, водопадами. В отеле мы только спали, постоянно куда-то ездили или на море купались. Погода была прекрасная, не жаркая но и не холодная. Сеъздили в Дубровник и в другие разные места. В общем тур отличный, даже в сентябре ехало много людей, почти весь автобус на 40 мест был занят, хотя мы надеялись что будет людей поменьше, ну да это без разницы.
Анна из турагентства посоветовала нам бронировать места заранее. Во-первых дешевле, во-вторых, чем раньше ты заказываешь тур, тем ближе места у тебя в автобусе. Она нам сделала действительно первые места, буквально 5-6-е.
Еще в Турсалоне нам очень грамотно рассказали все по документам, мы даже анкеты сами не заполняли, нам все сделали заранее, мы только принесли документы все и пришли уже подписывать готовые договора. Поэтому процесс оформления долго не занял времени.
В общем мы довольны всеми сторонами, агентством ТУРСАЛОН за то, что ни все быстро и грамотно нам сделали, АККОРДУ за то, что все так организованно делают, автобусы хорошие, гиды-сопровождающие грамотны, экскурсоводы интересно рассказывают, автобусы хорошие, гостиницы тоже они выбирают отличные!
Спасибо всем!
Так что советы отдыхающим в Хорватии: обязательно поезжайте отдыхать туда не в сезон, т.е. май или сентябрь. Можно спокойно ехать одному, у нас такие были, их селили вместе в 2-местных номерах, и ездите побольше, все смотрите, не жалейте времени и денег, море-то оно конечно хорошо, но еще лучше, это культура и природа этой замечательной страны
Так як в особистому листуванні мене забомбили з проханням дописати, продовжу.
День 6:
Цей день став ще одним везучим, як і всі інші.
Головне везіння цього дня, погода. Все що мало впасти, впало вночі, хмарно з проясненнями, відсутність туманів. Коли поверталися з Женеви, думала не дай Боже такого завтра, ввечері в Парижі на автобусній екскурсії. Мабуть грішників в нашій групі не було. Друге везіння, що вільного часу в Страсбурзі нам дали 1год.20хв. Як сказала Марта, звичайно на обід вони зупиняються в ресторанчику вже після Страсбурга. Але побачивши европейську столицю в такому святковому вигляді, а може і альпійський снігопад тому посприяв, вирішили час обіду віддати на Страсбург. Бажаючим поїсти гарячого екскурсовод показала місця під час екскурсії.
Виїхали з готелю о 8.00. Швейцарію покидали з жалем і величезним бажанням ще раз, а може і не раз сюди повернутися. Переїзд до Страсбурга пройшов як то кажуть на одному подиху. Пейзажи Єльзаса дуже схожі до звичних нам в Україні. Те що це не Україна видають чисті узбіччя доріг і охайні поля.
У Страсбурзі були біля 11-ої год. Наукою доведено що чим більша генетична різниця у батьків, тим здоровішими і життєздатнішими будуть їх діти. Мабуть це стосується і деяких земель і міст. Страсбург, який віками був нагородою переможцю у багаточисельгих фпанцузько-німецьких війнах, в якому дуже тісно переплелось французьке і німецьке коріння, культури і менталітет цих таких різних народів, тому підтвердження. По-німецькі охайне і пунктуальне, і в той же час по-французькі елегантне і розкуте. Закономірно що місто стало символом примирення не тільки німців і французів, а й обєднаної Європи. Тут якось трошки все не так, нерухомість на справді рухома, так як багато будинків побудовані на сваях і в любий момент можуть бути переміщені. Приголошливо красиве місто з приголомшливим собором Нотр-Дам, розовий ангел, як з любовью називають його єльзасці. Я б добавила ангел з одним крилом, так як друга башта так і лишилася не добудованою. Чи то грошей не вистачило, чи то фундаменту було б не під силу витримати таку громаду. Всередині величний і суровий, я б навіть сказала аскетичний. Враження приголомшливе!
Район "Маленька Франція" зачаровує своїми середньовічними вузькими вуличками, казковими будиночками, каналами що розрізають його.
Все місто прикрашено як різдвяну ялинку. До речі, найперші письмові згадки про новорічну ялинку саме звідси. У 16 ст. і бідняки і знатні родини Страсбурга взимку прикрашали ялинки кольоровим папером, фруктами, солодощами. Поступово ця традиція розповсюдилась по всій Европі. Існує легенда, що колись святий Боніфацій перед Різдвом зрубав дуб, під яким здійснювались людські жертвоприношення і як тільки дуб впав, на його місці виросла ялинка, і саме її проповідник запропонував в якості символа нової віри. Звідси ця традиція розповсюдилась по всій Європі.
На головній площі ялинка прикрашена вогниками і синіми кришталевими кульками. Різнокольорові кульки з різних матеріалів - головна прикраса Страсбурга. Навіть в основі різдвяної підсвітки міста також кульки.Біля ялинки макет типового єльзаського селища. І звичайно ж скрізь різдвяні ярмарки. Кожен будинок, балкон, магазинчик - все в прикрасах!
Ще одна характерна для Страсбурга прикраса, що бачила лише тут, штучні білі дерева що вздовж вузеньких вуличок міста. Дуже схожі на берізки, розміщені не далеко одна від одної, вони перетворюють вулички на стежинки гаю з деревцями вкритими інеєм.
У прикрашенні свого міста страсбургці не поступаються німцям з австрійцями.
Був там і каток. Перед Різдвом на ковзани наважилися стати і ті, що років з сорок точно до них не доторкалися. Для зігріву звичайно гаряче вино.
Страсбург вартий того, щоб провести в ньому не один день.
Але нас чекав Париж.
Біля 20-ї год. ми вїхали в Париж, звичайно під знайомі і улюблені мелодії. Підібрали гіда і відразу ж на екскурсію нічним Парижем. Перше, від чого ахнув весь автобус, була ратуша з дахом, що мерехтів різдвяними іскорками, каток в блакитному освітленні перед нею і розумінням що ми дійсно в Парижі. Екскурсія спланована дуже грамотно, нам показали все місто. Було кілька зупинок. Без якоїсь хвилини 22.00 ми були на Тракадеро, це місце з якого найкращий вид на Ейфелеву вежу. І саме о десятій вечора починається світлове шоу. Епітетів підбирати не буду, нічний передріздвяний Париж надзвичайно гарний!!! Найбільше всім сподобалось освітлення Ейфелевої ( його кілька видів, що чередуються одне за одним) блимаючими сріблястими вогниками.
Після шоу переїзд в готель, миттєве поселення і відпочинок.
Есть ли туры,которые вы ещё не посетили и,если нет,то в какой тур вы хотели бы ещё поехать?
В этом году я наконец то выехала на отдых заграницу (весна 2010). Сначала даже как то не могла
сориентироваться куда я хочу, что я хочу и почем я хочу. Просто было желание смыться
куда подальше и посмотреть что нить новенькое.
Из моих друзей мало кто путешествует. Особо посоветоваться было не с кем. Когда я
начала серфить инет, то думала что просижу тут миллион лет: слишком много информации,
туров, отелей, перелетов, ужас.
Пришлось обращаться в турфирму. По телефону достала несколько контактов. Чесно говоря,
даже не знала что спрашивать. Пришлось идти. Одна из фирм находится недалеко от дома где
живу. Турфирма называется "Турсалон". Общалась по очереди с двумя менеджерами - Аней и Юлей.
Мы рассматривали много вариантов, но более упорядоченно, как если бы я сама копалась)))
Отдых на море мы сразу отбросили, дешевого особо ничего не было,да и как то не понравилась идея,
валятся на пляжу. В общем остановили выбор на европе. Правда я немного застряла на оформлении
визы. Много документов надо, словно кредит берешь или что то типа того. Да и люди! Кто в Украине
зарабатывает больше 3 тыс. грн? А в справке с места работы для посольства именно столько и надо.
Я думала что долго буду их собирать, но справилась за 2 дня всего. Пишу так подробно, надеюсь я
одна такой чайник (была :)
Сотрудники турсалона довольно четко меня проинструктировали, выдали образцы документов. Но
анкету заполняли сами, чтобы ошибок не было. Я потом только подписала ее. НЕмного возмутил
пункт о том, что паспорт во время поездки находится у руководителя. Это мне кажется не законно.
Ой, как я долго еще и тур выбирала. Самолет, автобус, можно даже морем в Болгарию.
Когда чистый паспорт и хочешь в Европу, оказывается что потом в нее уже и не хочешь. Хотя можно
было выбрать Черногорию. В общем мне в турагентстве объяснили что лучше начинать с туров
покороче, если молодой, то можно выбрать тур с ночным переездом. Если не ночуешь в гостинице
то тур реально дешевеет.
Остановили выбор на туре Шесть прекрасных мгновении Чеххии.Менеджер Анна (она занималась
документами со мной) го мне собственно и посоветовала как один из самых популярных. Я еще и во
Львове никогда не была, решила заодно там погулять и приехать чуть раньше.
К стати, рекомендую если надо ночевать в Львове- отель ЦЫСАР. Он находится сразу за оперой.
Цена дешевая, есть горячая вода и телек. Но большой минус - маленькая площадь номера, как купе.
Зато тепло и с ремнтом.
Самым неприятным моментом было ожидание визы. Документы мы отправили еще за месяц до даты
выезда. Мне объяснили в турсалоне что если первый раз откажут в визе, потом с таким паспортом в шенген
неподашься. Хорошо что в офсе мою каждую бумажку проверяли по нескольку раз. Даже ксероксы
был красивые)))) Но вот фото это просто жуть - такая рожица огромная получается, пришлось челку закалывать.
Потом на границе на меня очень внимательно сморели. ТИпа не похожа.
Мне повезло и виза вышла аж за неделю. В агентстве сказали что иногда виза выходит прям за день до поездки.
Подготовительный период и ожидание - самое противное. Я еще подписывала с турсалоне целую кучу
документов, договора, какие то приложения, столько всего что даже лень читать))) наверное это не правильно.
Паспорт в Севаст так и не передали, страховку тоже. Они все время были у гида группы.
Организтор поезки АккоРд. Автобус к стати был полый и люди были из разных городов (ктстаи гид Саша , говорил
по украински хотя все были русскоговорящие, потом автобус акклиматизировался и привык к ридной мове))
Состав разный. Япрямо поражена была. Ну молодежь то понятно, но была мама с ребенком лет 6, пожилые пары.
Оюдиночек мног, как я. нас расселяли вместе в номер.
Автобус был отличный. Удивилась чтоводители поляки, всегда были в рубашках, очень вежливые.
Один раз остановила полиция, но как то все обошлось, ничего вроде не нарушали, правда.
Руководитель группы быстро нас расселял, четко давал инфо про страну, правда писать в автобусе не разрешал)))
Гостиница в Праге была ЕВРОПА, все бы в ней ничего но. Оксна не отрывались в номере, и завтрак плохой.
но персонал вежливый и немного знает по русски.
Ходила почти на все экскурсии кроме пивных дорог и ужина в средневековой корчме.
Да, еще, в карловы вары рискнула поехать сама! Там ходят желтые автобусы, бюджетные, походила, вce осмотрела.
А так экскурсия стоит толи 35 толи 40 евро. Прага супер, что сказать. Слов нет - одни эмоции.
Особено когда после экскурсии сам гуляешь по старинным улочкам. Берешь карту и ходишь. Там есть такие
центры, типа ларечков, в них есть бесплатные карты на русском, всякие листовки. Чехи немного знают русский.
Я бы может сама так и не догадалась, но меня научила опытная туристка Женя из донецка, которая ездит уже не
в первый раз.Дрезден меня не впечатлил поэтому писать особо нечего.
По итогам поездки: Чехия, Прага - потрясающе, 3 дня безусловно мало, надо ехать еще раз, уже всторону
Южной Чехии. Аккорд - достойная организация, отели, сопровождающие, транспорт, водители. Экскурсоводы
у них кстати говорят только по русски. Турсалону молодцы за оформление документов и подбор тура.
С уважением, Марина, г. Севастополь, [email protected]